C dúr – mik a c dúr skála hangjai?

2021.11.21

A képen látható a C dúr skála hangjai más néven a törzshangok, ezek ugyanis azok a módosítatlan hangok amire dallamokat, akkordokat építhetünk. Szolmizálva úgy ismerhetjük mint; dó, ré, mi, á, szó, lá, ti, dó. A dúr skála alapvető tulajdonsága, hogy az É és az F között, valamint a H és a C között félhang (kis szekund) különbség van, a szolmizáció szerint pedig a mi- fá és ti- dó között.

Lenti képen a C dúr skála látható, alatta tabulatúrával, amely megmutatja, hogy melyik húron melyik bundba kell fognunk. a skála az első fekvésben van le írva, amely azt jelenti, hogy az első ujjunk az első bundba a második ujjunk a második bundba a harmadik pedig a harmadik bundba kell, hogy fogjon és így tovább

Akkordok C-dúrban

A következő művelet segít abban, hogy a C dúrban általánosan előforduló akkordokat ki tudjuk számolni. Mivel tudjuk azt, hogy C dúrban nincsen semmiféle előjegyzés, így olyan hármashangzatokat kell felépítenünk a C dúr skála hangjaira C, D és így tovább, hogy a felépített akkordok hangjainál szintén ne forduljon elő módosított hang. Tehát az fogja eldönteni a hármashangzatokról, hogy dúr vagy moll lesz -e, hogy melyikkel tudjuk elkerülni, hogy módosított hangot kelljen használni. Az előző blogunkban írtam arról, hogy miként is épülnek fel a hármashangzatok, mitől lesz egy akkord dúr vagy moll és ez az anyag erre épül. Nem utolsó sorban a képen látható felírt harmónia menet technikailag is egy nagyon jó gyakorlat, több fogásnemet tartalmaz, amely segít abban, hogy az ujjaink hajlékonyabbak legyenek, illetve többi akkordok is könnyen le tudjuk fogni a későbbiekben. A felírt harmónia menetet lehet Egyszerre is pengetni ujjakkal vagy akár pengető vel vagy felbontva is metronóm használata ajánlott.

A hetedik fokon úgynevezett szűkített hármashangzat található, amely abból az okból jött létre, hogy dúr és moll esetében is a, ha kvintet építünk akkor f# hangot kapunk, ami már egy módosított hang, ezért a szűkített a jó a megoldás, amely kistercekből épül egymásra.

C-dúr színező hangjai

 A hetes akkordnál az úgynevezett Major hetet használtuk, ami tonikai funkcióval bír, tehát a nagy szeptimet rendeltük hozzá, ami a C dúr esetében H hangot jelenti, és nem a kis szeptimet, amely B hang lett volna. A C-dúrhoz hozzárendelve, ha a kis szeptim hangot rendelünk C dúr hoz akkor az Egy úgynevezett domináns szeptim akkordot hoz létre, amelyet utána fel kell oldanunk, ha viszont maradunk C-dúrban akkor tonikai funkciót kell használni. Tehát olyan dúr akkordot, amely után nem feltétlenül szükséges a feloldás. 

Ezek a színező hangok tulajdonképpen arra szolgálnak, hogyha hosszú ideig egy C-dúr akkordot kell játszanunk, akkor egy kicsit ki színezzük, ne legyen olyan unalmas és más hangokat is hozzá rendelünk a C dúr hoz. A képen az úgynevezett kompatibilis hangokat látjuk, nyilván itt sem mindegy, hogy mikor melyiket használjunk meg kell hallgatni, ki kell próbálni, hogy hol melyik színező hang szól a legjobban. Fontos, hogy a színező hang ne zavarja az aktuális dallam hangot sem.