Hogyan memorizáljuk a hangokat a gitár nyakán?

2021.11.21

A gitár nyakán lévő hangok memorizálása egy hosszú távú dolog és nem elválasztható a zeneelméleti tudástól, hiszen minden olyan dolog, amit egy hangszeren játszunk a zeneelméletileg is alátámasztható. Tudjuk ugye azt, hogy a gitár hangjai félhangonként vannak beosztva a bundok segítségével.Azt is tudjuk, hogy a gitár húrjai kvárt hangolásban vannak kivéve G és H húr közötti távolságot. Innentől kezdve hogyha ki akarunk számolni egy adott hangot a gitáron akkor a törzshangok sorrendjét kell szem előtt tartanunk, mint például c d e f g a h c beszámolva a köztes félhangokat. Tudjuk azt, hogy É és F között vagy H és C között félhang távolság van. Mit jelent ez? Azt hogyha példának okáért én a második húron az ötödik bundban le fogok egy hangot akkor a következő hang az F lesz. Mit kell tehát elsősorban memorizálni ? A törzs hangokat azt, hogy C D E F G A H C. Természetesen van még pár támpontunk, ami tud segíteni annak érdekében, hogy találjunk mindig egy kiindulási pontot, Amin el tudunk kezdeni számolni, ezeket szedtem most össze nektek.

- Az első és legfontosabb dolog megtanulni a húrok nevét

-megtanulni a hangközöket, és érteni azt, hogy mit jelent egy kvárt vagy mit jelent egy terc -- --

-Említettem, hogy a gitár kvart hangolású, ez ad nekünk némi segítséget, például minden húron az 5. bundban található hang az a következő úr hangja. Például a 6. húr 5 bundában a 5. húr hangját az (Á hangot) kapom meg. Egyetlen kivétel a már említett 3. húr, ahol a 3-és 2. Húr terc hangolása miatt ez úgy néz ki, hogy a 3-húron a 4. bundban kapom meg a következő húr(H) hangját.

- A következő támpontunk a 12. bundban lévő hangok. Minden 12. bundban lévő hang az adott húr hangját adja csak egy oktávval feljebb.

Ezek azok a támpontok, amik segítenek tájékozódnunk, persze ez nem azt jelenti, hogy megspórolhatjuk a különböző skálákat és gyakorlatokat

  • Érdemes minél több olyan gyakorlatot végezni, ahol bejárjuk a gitár nyakát, így közben is tudjuk memorizálni a hangokat.
  • Ha már fejlődő stádiumban van a dolog akkor pedig olyan szóló dalokat megtanulni már vannak fekvés váltások
  • Ha minden megvan, amit felsoroltam akkor csak idő kérdése, hogy mikor áll össze a kép

Miután megismerkedtünk a gitár húrjaival és a C dúr skálával menjünk végig a húrokon első húrtól kezdve végig a 12. bundig.

Kezdjük az 1.húrral.

Menjünk végig az összes hangon, mindig 1.2.3.4. ujjrendet használva majd, amikor elfogyott mind a négy ujjunk a következő bundba megint az 1. ujjunkkal fogunk


2.húr

2. Húron ugyanaz a teendő miközben játszunk mondjuk hangosan ki az adott hang nevét és a fókuszunkat helyezzük inkább a kottára, mint a kezünkre.


3.húr

A már említett 3. húr ahol kivételesen a 4. bundban találjuk a követvekező(H) húr hangját

4.húr

Próbáljuk a hangokat ne csak egyszer megpengetni,hanem egymás után kétszer vagy akár négyszer is.Közben mondjuk, hogy milyen hangot játszunk.


5.húr

Ennyi idő, húr és hang után biztos feltűnt, hogy ugyanazokat a hangokat más húron is megtalálhatod. Keress ilyen konkrét példákat. Például a második vonalközben lévő Á hangot hány helyen és hol találjuk? Jó keresgélést 😊

6.húr

A 6. húr szintén É-húr.Eddigi zenelméleti tudásunk szerint ez azt eredményezi, hogy ugyanazokat a hangokat kapjuk, mint az 1. húron csak két oktávval lejebb. Ez azt jelenti, hogy a hangok nevei nem változnak, viszont hangzása és a kottában való jelölése megváltozott az alsó pótvonalak kiegészítésével.