Tudtad,hogy egészséges a gitározás?

2021.10.04

1: A gitározás egyfajta terápia. Egyre több iskolában, alapítványnál és egészségügyi szervezetnél használják a gitározást a stressz csökkentésére, az emlékezet javítására, a kommunikáció és a motorikus képességek fejlesztésére, valamint az élet nehézségeihez való alkalmazkodás megkönnyítésére. 

2: Jót tesz a szívnek. Hollandiában a közegészségügyben is alkalmazzák a zeneterápiát, egy kutatócsoport tagjai pedig azt is kiderítették, hogy jó hatással van a vérnyomásra. 

3: Kreatívabbá tesz. Talán csak a zongora az egyedüli olyan hangszer, amely hasonló mértékben fokozza a kreativitást, mint a gitár. Akár saját dalokat írunk, akár kedvenc nótáinkat dolgozzuk fel. 

4: Serkenti az agyműködést. Egy idő után egyre több agysejtünk hal el, azonban ha gitáron vagy más hangszeren játszunk, növelhetjük a szürkeállományunkat és megerősíthetjük az egyes agyterületek közti kapcsolatokat. 

5: Gazdagítja a társasági életünket. Talán nem is gondolnánk, milyen sokat segíthet, ha hasonló gondolkodású emberekkel alakítunk zenekart vagy jammelünk, ráadásul idővel új barátságokat is köthetünk.

 6: Segít kifejezni az érzéseinket. Mindenki életében vannak olyan helyzetek, amikor szavakkal nem tudjuk elmondani, amit érzünk, de sok gitáros állítja, hogy a hangszerével ki tudja fejezni az érzéseit és fel tudja dolgozni őket. Így van ezzel Kirk Windstein (Crowbar) is: "Sokféle érzés kavarog bennem, amikor gitározom. Tökéletes eszköz arra, hogy kiadjam, ami bennem van. Gyakran érzem, hogy sok agressziótól, szomorúságtól és aggodalomtól szabadulok meg, miközben játszom." 

7: Növeli az önbizalmat. Ahogy megtanulunk gitározni és folyamatosan fejlődünk, egyre magabiztosabbá válunk. Valószínűleg csak idő kérdése, hogy megmutassuk tudásunkat egy családtagnak, egy barátnak, potenciális zenésztársaknak vagy akár egy nagyobb közönségnek. 8: Úgy érezhetjük, tartozunk valahova. Amellett, hogy a gitározás jót tesz a mentális egészségünknek és a hangulatunknak, össze is köt minket másokkal és segít, hogy úgy érezzük, egy nagy közösséghez tartozunk.